Helt ny læreruddannelse kan åbne på højskole

En ny læreruddannelse kan være på vej på Vallekilde Højskole, hvis det står til Absalon.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er et nyt projekt i støbeskeen mellem Professionshøjskolen Absalon og Vallekilde Højskole.

Absalon ønsker nemlig at skabe en ny og anderledes læreruddannelse på Vallekilde Højskole i Odsherred, der skal være med til at tiltrække flere lærerstuderende i et område, der lider hårdt under lærermangel.

Det skriver Professionshøjskolen Absalon i en pressemeddelelse.

Håbet er, at uddannelsen kan være klar til at optage 30 studerende per årgang fra sommeren 2024, men først skal det nye uddannelsestilbud godkendes af RUVU (det rådgivende udvalg for udbud af uddannelser).

- Det er planen, at de studerende kan bo på Vallekilde Højskole i deres første studieår, og derefter bliver der et samarbejde med blandt andet kommunerne, så de studerende kan blive boende i nærheden og eksempelvis også blive i deres praktikker på de nærliggende skoler, mens de fortsat læser til lærer på Vallekilde Højskole, siger rektor for Absalon Camilla Wang.

quote Det bliver en helt ny måde at læse til lærer på

Camilla Wang, rektor

Det er Absalon, der har præsenteret ideen for Vallekilde Højskole, der ikke havde brug for meget betænkningstid i forhold til det nye samarbejde.

- Højskoler har ligesom Vallekilde haft en stolt tradition for at bidrage til vigtige samfundsopgaver. Den tradition vil vi gerne give nyt liv med samarbejdet om en helt ny læreruddannelse. Vi vil gerne bidrage til, at børn i Danmark kommer til at møde flere lærere med en uddannelse, siger forstander Torben Smidt Hansen.

Professionshøjskolen Absalon vil søge om lov til at oprette en lidt anderledes læreruddannelse med base på Vallekilde Højskole
Professionshøjskolen Absalon vil søge om lov til at oprette en lidt anderledes læreruddannelse med base på Vallekilde Højskole Foto: Vallekilde Højskole

Stor lærermangel i Nordvestsjælland

Incitamentet til at skabe en ny læreruddannelse i netop Odsherred er blandt andet skabt på baggrund af den store mangel på uddannede lærere i de nordvestsjællandske kommuner.

Ved nyansættelser af undervisere har hver tredje ansatte de seneste to år ikke haft en læreruddannelse på landsplan – og det tal er markant højere, når man kigger på flere sjællandske kommuner, hvor mere end 40 procent af de nyansatte ikke har en læreruddannelse. Det gælder blandt andet i Kalundborg (53,3 procent) og i Holbæk (43,9 procent). Det viser de seneste tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

Læs også
Hver fjerde underviser i grundskolen på Vest- og Sydsjælland er ikke uddannet lærer
Læs også
Hver fjerde underviser i grundskolen på Vest- og Sydsjælland er ikke uddannet lærer

Odsherred Kommune ligger lidt lavere i forhold til andelen af nyansatte undervisere uden en læreruddannelse (31,3 procent). Til gengæld viser de seneste tal, at mere end hver fjerde underviser i kommunale lærerstillinger ikke er uddannet lærer i Odsherred kommune (29,6 procent) - det er betydeligt højere end de 18,1 procent, der gør sig gældende på landsplan. 

På nuværende tidspunkt er det kun muligt at tage læreruddannelsen på Campus Roskilde og Campus Vordingborg. Rektor Camilla Wang håber derfor, at det nye og markant anderledes uddannelsestilbud på Vallekilde Højskole kan være med til at tiltrække flere lærerstuderende, der også har lyst til at arbejde i området, når de er færdiguddannede.

- Det bliver en helt ny måde at læse til lærer på. Det er vores håb, at det kan tiltrække nogle flere studerende til læreruddannelsen, og samtidig i et område, hvor der er stor lærermangel. Det bliver en uddannelse, som taler til studerende, som gerne vil være en del af et tættere fællesskab, som man har på en højskole, hvor man bor og lever sammen, siger hun.

Begejstret borgmester

Udsigten til en læreruddannelse i området vækker også stor begejstring på borgmesterkontoret i Odsherred:

- Jeg er så glad for tiltaget om en lokal læreruddannelse. Det rummer en stærk lokal forankring og en mulighed for, at de studerende lærer vores område at kende – og får lyst til at skabe deres fremtid her, siger borgmester Karina Vincentz og fortsætter:

- Jeg håber meget, at RUVU ser positivt på Absalon og Vallekilde Højskoles ansøgning om læreruddannelsen.

Ansøgningen om det nye lærertilbud bliver indsendt til RUVU den 1. februar 2023. Camilla Wang håber, at den kan blive godkendt, så uddannelsen allerede kan tage imod ansøgninger den 15. marts 2024 på kvote 2. 


Nyhedsoverblik